Nyheter inom flyg

Snart fjärrstyrs all civil flygtrafik vid Linköpings flygplats

March 23, 2017 Senaste nytt

Från och med i sommar ska flygtrafiken i Linköping börja fjärrstyras från Sundsvall. Det betyder att det inte längre kommer att finnas några flygledare i tornet vid Linköping City Airport.

I februari invigdes kontrollcentralen i Sundsvall. Härifrån styr flygledarna trafiken på Sundsvall flygplats, men också i Örnsköldsvik drygt femton mil bort. Målet är att Linköpings flygplats, 57 mil bort, ska anslutas innan sista juni i år.

Läs mer på svt.se!

Nu får kadett Lovisa sina pilotvingar

January 27, 2017 Senaste nytt

På torsdagen genomförde 23 flygelever sina examensflygningar. Kadett Lovisa Sandelin var en av de lyckliga som gratulerades på Malmen.

22 piloter och en meteorolog fick vid en högtidlig ceremoni på torsdagen ta emot gratulationer från bland annat flygvapenchefen Mats Helgesson. Eleverna har klarat den grundläggande flygutbildningen på Flygskolan på Malmen i Linköping och kan nu se fram emot att utbilda sig vidare inom Försvarsmakten innan de är färdiga piloter.

Läs mer på corren.se!

Flygutbildningar får tummen upp

October 3, 2016 Senaste nytt

Två teknikutbildningar i Linköping har nu certifierats och blivit en del av Teknikcollege Östergötland. Det ger eleverna nya möjligheter.

– Det är bra för Linköping och bra för elever som väljer de här utbildningarna. De får tillgång till ännu flera företag där de kan praktisera, sommarjobba eller få en anställning, säger Mia Hasselgren-Lundberg på Teknikcollege Östergötland.

Det handlar om Flygteknikutbildningen på gymnasienivå och Yrkeshögskoleutbildningen till helikoptertekniker på ALG som båda har funnits länge i Linköping.

Läs mer på Corren.se!

Här är Saabs nya flygplan

September 14, 2016 Senaste nytt

På tisdagen premiärvisades för första gången det nya skolflygplan som Saab och Boeing gemensamt har utvecklat.

Klockan 17.00 svensk tid inleddes den så kallade roll out-ceremonien i St Louis i Missouri i USA. Corren kommer under kvällen att söka kommentarer från företrädare för Saab som deltar i ceremonin.

För Saab innebär samarbetet en möjlighet att slå sig in på den amerikanska marknaden för militära flygplan – något som förmodligen varit otänkbart om inte Saab börjat samarbeta med en etablerad amerikansk tillverkare som Boeing.

Saabs verksamhetschef i USA, Eddy de la Motte, sade i en intervju i Corren att det finns förhoppningar om att sälja cirka 2 000 skolflygplan på den globala marknaden. I ett första skede förväntas dock det amerikanska flygvapnet beställa 350 flygplan. Ett beslut förväntas nästa år. Saab och Boeing tävlar mot flera andra amerikanska tillverkare, bland dem Northrop Grumman och Lockheed Martin. Det sistnämnda företaget tillverkar redan de moderna amerikanska stridsflygplanen F-22 och F-35.

Tisdagens ceremoni i St Louis första gången på närmare tre decennier som Saab presenterar ett helt nytt, militärt flygplan.

Läs mer på Affärsliv.com!

Han blir vd för Saabs fjärrstyrda flygledning

September 6, 2016 Senaste nytt

Johan Klintberg från Saab-sfären blir vd för Saab digital air traffic. Företaget har bildats genom ett avtal med Luftfartsverket och ska stå för svensk fjärrstyrd flygtrafikledning.

Saab och Luftfartsverket (LFV), som ansvarar för flygtrafiklednings-tjänster i Sverige, tecknade avtal den 29 juni 2016 om att etablera ett nytt bolag – Saab digital air traffic solutions AB – med Saab som majoritetsägare. Transaktionen godkändes nyligen av Konkurrensverket och bildandet av bolaget kan nu slutföras. Bolaget är registrerat i Linköping.

Läs mer på Affärsliv.com!

Linköpingsbolag nära affär med BBC

Det relativt unga, börsnoterade drönarföretaget Intuitive Aerial i Linköping kan snart få den brittiska BBC:s naturfilmsenhet som slutkund. Företaget har placerat sin kamerateknik på marken, och BBC har gjort fälttester med gott resultat.

Läs mer på Affärsliv.com!

Vinnarna i spaka-själv tävlingen

September 5, 2016 Senaste nytt
Stort grattis till de 3 vinnarna i spaka-själv tävlingen som anordnades under Flygdagarna 27-28 augusti! Hoppas ni får en fantastik upplevelse i det blå. 
 
Flyg, innovation, teknik – Linköping på världskartan. Jag är världens stoltaste lkpg-bo.
– Marie Karlsson
 
Nyfiken på att prova själv! Men hamnar långt ned i prio när man är småbarnsförälder.
– Ann-Catrine Melin
 
Det sägs att flyga är att leva. Kanske därför som fåglarna sjunger så vackert. Jag vill också kunna behärska lufthavet.
– Oskar Tinnerholm
 
Tävlingen gick ut på att svara rätt på 5 frågor om Flyghuvudstaden Linköping och sedan motivera varför man skulle vinna.
Vinnarna röstades fram av en jury som enbart fick se motiveringen.

Flygdagarna: Så många kom till Malmen

August 29, 2016 Senaste nytt

Flygdagarna på Malmen lockade sammanlagt 130 000 besökare, enligt arrangören. Den som önskar en repris får vänta i fem år.

Flygvapnet firar 90 år som självständig vapengren och under helgen kulminerade firandet – som kostat Försvarsmakten cirka åtta miljoner kronor – med flyguppvisningar på Malmen.

Ett 100-tal flygmaskiner, från Ö1 Tummelisa till Jas 39 Gripen, deltog.

Lördagens uppvisningar utvecklade sig till en sällan skådad folkfest. Tacka vädret för det – strålande solsken, om än tämligen blåsigt.

Till en början uppskattade Försvarsmakten att 70 000 besökare kom till flygfältet under lördagen – men siffran justerades senare.

– Vi har pratat med polisen och nu tror vi att det var 90 000 besökare. Det överträffade våra förväntningar med råge, säger Lasse Jansson, informationschef på helikopterflottiljen.

Läs mer på Corren.se!

DC-3:an ska göras redo till Flygdagarna

August 15, 2016 Senaste nytt

Inför Flygdagarna i Linköping duger det inte med flygplan som ser mossiga och tråkiga ut. Nu poleras flygvapenmuseets DC-3:a till utställningsskick, av frivilliga.

DC-3:an har en spännande historia som ska klarläggas parallellt med underhållsarbetet. I plåten kan man se planets tidigare märkning och att det deltog i andra världskriget. Efter kriget användes det som trafikflygplan i Norge och Sverige. 1960 såldes DC-3:an till flygvapnet och 1980 blev det en del av Flygvapenmuseums samlingar. Flygplanet är komplett och skulle, i alla fall teoretiskt, kunna flyga.

– Ge oss fem miljoner så kan vi ordna det. All teknik finns på plats och motorerna går runt, så det är bara att kavla upp ärmarna, skrattar Torsten Nilsson, enhetschef för samlingsenheten på Flygvapenmuseum.

Läs mer på Corren.se!

Träffa oss under flygdagarna!

August 5, 2016 Senaste nytt

Flyghuvudstaden kommer att finnas på plats under flygdagarna på Malmen 27-28 augusti. Kom till vår monter och fotografera dig med luft under vingarna eller gå med i vår tävling där vi lottar ut spaka-själv upplevelser!

Tävling:
I vår tävling kan du vinna en spaka-själv upplevelse, där du tillsammans med en instruktör får flyga ett flygplan själv! Flygturen tar ca 30 min och genomförs på Linköpings flygplats, i samarbete med Linköpings flygklubb. Innan flygningen får du information om flygningens grundprinciper.
Rekommenderad lägsta ålder för en spaka-själv upplevelse är 15 år.

För att delta i tävlingen ska du hämta upp ett tävlingsformulär i vår monter under flygdagarna och svara på 5 frågor som rör Flyghuvudstaden Linköping. Du får även motivera varför just du ska vinna.

Fotografera dig själv med luft under vingarna:
I vårt tält kan du också fotografera dig själv mot en green screen, som sedan gör att vi kan placera dig i en häftig flygmiljö. Vi skickar sedan bilden/bilderna till din mailadress!

Vi ser fram emot att träffa dig!

Har du några frågor?
Kontakta Malin Grahn, Marknadsassistent på Nulink, 013-33 66 12 eller malin.grahn@nulink.se.

 

 

Tävlingsregler [PDF].

Äldre nyheter