Nyheter inom flyg

Flygdagarna blir extra stora

June 17, 2016 Senaste nytt

Det ska bli den största folkfesten i Malmens historia. Flygvapnet fyller 90 år och det firas med dubbla flygdagar, samtidigt som Linköpings stadsfest. Men det är ingen miss, utan en medveten strategi, enligt informationschef Lasse Jansson.

600 festfixare har bråda dagar inför de dubbla flygdagarna på Malmen 27–28 augusti. Det svenska Flygvapnet fyller 90 och det ska firas rejält. Och vad passar bättre som kalasplats än Malmen, flygflottiljens vagga. Arrangörerna räknar med upp till 75 000 besökare. Per dag.

Vädret avgör
– Mycket hänger på vädret. År 2000 var det strålande väder och vi hade uppemot 60 000 besökare. 2012 var vädret uselt och då kom bara 25 000, säger Lasse Jansson.

Programmen blir snarlika under de båda dagarna, med mindre fältflygplan på morgonen och jetflygplansuppvisningar runt 10.30 och klockan 14.

– Flygdagarna får en svenskhistorisk prägel. En tidsresa från dåtid, via nutid och till framtid, säger en av de operativt ansvariga, Peter Sjöstrand. Den största höjdpunkten för oss lokalt är när vi strax efter lunch visar hur helikoptrar luftlandsätter trupper vid ett stridsscenario.

Läs mer på Corren.se!